Säännöt

Air Guitar World Championships

21.-23.8.2024 Oulu, Finland

Ilmakitaransoiton MM-kisojen säännöt

Ilmakitaransoiton MM-kisat ja kaikki sen alaisuudessa järjestettävät osakilpailut noudattavat seuraavia sääntöjä:

1. Näkymätön soitin
Ilmakitaristin soittimen on oltava näkymätön, ts. ilmaa. Ilmakitaristi voi soittaa sähköistä tai akustista ilmakitaraa – tai molempia.

2. Finalistit
Virallisten kansallisten osakilpailumaiden mestarit pääsevät suoraan finaaliin. Edellisen vuoden voittajalla on suora pääsy finaaliin, mikäli hän haluaa puolustaa mestaruuttaan.

Muiden halukkaiden on otettava osaa Oulussa järjestettävään Mustien hevosten karsintaan. Karsinnassa kilpailijat esittävät yhden minuutin mittaisen, omavalintaisen kappaleen. Tuomarit valitsevat karsinnoista parhaat finaaliin. Järjestäjä määrittelee vuosittain karsinnoista finaaliin pääsevien määrän.

3. Kilpailun kulku
Mustien hevosten karsinnasta selvinneet kilpailijat esiintyvät finaalin alussa satunnaisessa järjestyksessä arvotulla vuorollaan. Tämän jälkeen virallisten kansallisten osakilpailumaiden kilpailijat esiintyvät satunnaisessa järjestyksessä arvotulla vuorollaan.

Kilpailijat esittävät finaalissa kaksi yhden minuutin mittaista kierrosta:

  1. Omavalintainen kappale, joka on editoitu tasan 1 minuutin pituiseksi, ja toimitettu järjestäjille 2 viikkoa ennen kilpailua. Kappale on toimitettava järjestäjien ennakkoon määräämässä formaatissa (katso Kisabiisi-info).
  2. Pakollinen kappale (60 s), jonka kilpailijat kuulevat juuri ennen toisen kierroksen alkua.

 4. Tuomaristo
Tuomariston valitsee kisan järjestävä organisaatio.

Tuomaristo antaa pisteet seuraavien osa-alueiden perusteella: omaleimaisuus, kyky heittäytyä musiikin vietäväksi, lavakarisma, tekniset ansiot, taiteellinen vaikutelma ja airness.

Kukin tuomariston jäsen antaa esityksille pisteet väliltä 4.0–6.0. Ensimmäisen ja toisen kierroksen pisteet lasketaan yhteen ja suurimman pistemäärän saanut kilpailija voittaa.

Tuomaristo tekee päätökset oman harkintansa ja mieltymystensä mukaan, eikä päätöksistä voi valittaa.

5. Muuta
Ilmakitaristin asu on vapaa ja hän voi käyttää rekvisiittaa haluamallaan tavalla. Oikeiden soitinten käyttö esityksessä ei kuitenkaan ole sallittua. Ilmakitaristi voi käyttää halutessaan aitoa plektraa tai soittaa näppäilemällä.

Henkilökohtaiset ilmaroudarit ovat sallittuja. Taustayhtyeet – oikeat tai ilmabändit – eivät ole sallittuja.

Ilmakitaristi vastaa esityskappaleensa muokkaukseen ja editointiin liittyvistä oikeuksista sekä muista mahdollisista tekijänoikeuksien selvittämisestä. Suomessa musiikin tekijänoikeuksista ja käyttöluvista vastaa Teosto. Airnest Productions vastaa live-tapahtuman musiikkiluvista.

Ilmakitaristi sitoutuu allekirjoittamaan kilpailijasopimuksen Airnest Productions Oy:n kanssa. Sopimus kattaa kilpailuun liittyvät vastuut ja velvoitteet. Airnest Productions Oy lähettää sopimuksen sähköpostitse vastaanotettuaan ilmoittautumisen.

Airnest Productions Oy pidättää oikeuden sääntömuutoksiin.

Kansalliset kisat

Ilmakitaransoiton MM-kisat on kansainvälisesti rekisteröity tavaramerkki. Lisenssin alaisia kansallisia osakilpailuja järjestetään yli kymmenessä maassa.

TUTUSTU VERKOSTOON